lördag 13 april 2013

Topp5 #32: Originalen man kanske inte kände till

Det görs många covers inom musik. Förr i tiden kallades det inte covers, utan inspelningar. Låtskrivare skrev låtar som skivbolag köpte för att spela in. Därför finns många gamla låtar i många versioner. Efter den moderna popmusikens stora genombrott på sextiotalet, när band och artister i större utsträckning började skriva mer eget blev covern ett fenomen. Dagens topp5 består av fem original som gjorts kändare av andra.

5. Gloria Jones - Tainted Love

Senare i kändare version av Soft Cell och för den delen så småningom Marilyn Manson. Gloria Jones gamla northern soul-dänga förtjänade att åter se dagens ljus, när den plockades upp av en brittisk DJ på resa i USA. Låten spelades in igen, av Gloria Jones och denna gång producerad av maken Marc Bolan, men den misslyckades som singel en gång till. Sen kom Soft Cell och blev världsberömda för den. Originalinspelningen från 60-talet är dock överlägsen.

4. The Nerves - Hanging on the Telephone

Denna fantastiska powerpop står oöverträffad än i dag. The Nerves släppte aldrig mer än en EP, låten spelades in av Blondie ganska kort efter och det är så de flesta minns den. Undrar vad det hade kunnat bli av The Nerves om de fortsatt tillsammans, jag har svårt att föreställa mig att det här var det enda de bar på som gemensam konstellation.

3. The Great Society - Somebody to Love

Det är en lite märklig berättelse, detta. Grace Slick hade bandet The Great Society med sin man och hans bror. Hon hade inspirerats till att starta band när hon sett Jefferson Airplane spela. Mannens bror skrev en låt som hette Somebody to Love, vilken Grace Slick tog med sig när hon hoppade av bandet för att istället sjunga med sina favoriter i Jefferson Airplane. De fick sen en superhit med låten, som ingen i bandet ens var inblandad i skrivandet av.

2. World Party - She's the One

Så kan det gå, när man skriver kontrakt med skivbolag, att det inte blir riktigt som tänkt. Jag förmodar att Chrysalis hade rättigheterna till Karl Wallingers låtmaterial, och gav en av låtarna till Robbie Williams. Den blev ju dundersuccé och Wallinger sägs vara rätt så glad ändå, åt de pengar den inbringade honom. Men man kan väl tänka sig att han hellre hade sett sitt eget namn på de singlar som såldes.

1. King Harvest - Dancing in the Moonlight

Jag tror bestämt att Dancing in the Moonlight här i Sverige främst är känd genom Eva & Adam - fyra födelsedagar och ett fiasko (Catti Edfeldt, 2001), där Toploaders version figurerar, och efter vilken låten letade sig in på många "best of"-samlingar. Toploader gjorde sannerligen en alldeles förtjusande inspelning, men King Harvests version, men sitt signifikativa elpiano är om möjligt än mer förträfflig.

Det skall sägas att King Harvest dock inte gjorde originalet egentligen, utan det var trummisens bror som även var låtens upphovsman, som först spelade in den med sitt band Boffalongo. Den versionen har dock aldrig givits ut, så den blir på nåt sätt ogiltig. Så sent som i somras dök den dock upp på webben, så den som vill kan ju söka upp den på Youtube. Övriga kan lyssna på hela denna lista på Spotify istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar