tisdag 17 december 2013

Babels torns julkalender #17: Sällskapsspel

Vissa dagar har man inte riktigt tid att sätta sig ner och skriva saker här. Man kan tänka sig att det beror på att man har viktiga saker som studier och andra åtaganden att ägna sig åt, men man kan även tänka sig att det är för att man måste spela sällskapsspel med sin familj i många långa timmar. Fast timmarna blir rätt så korta, för ack så roligt det kan vara. Ett allmänt tips, såhär i jultider (som ju i många fall innebär familjetider), är att göra just detta.

Sällskapsspel kommer som bekant i otaliga antal varianter och utföranden, vilket gör variationen oändlig. Heta tips för vad jag finner mest underhållande just nu är nyförvärven Aquarius och klassikern Kill Doctor Lucky. Det förstnämnda är ett enkelt kortspel, inte helt olikt domino, men med klart större finess. Enkelt att lära sig såväl som att spela, men med strategiska inslag och som vanligt när Looney Labs står för utvecklingen är spelets förutsättningar i ständig förändring vilket hindrar spelet från att någonsin bli något sånär tröttsamt. Kill Doctor Lucky är även det väldigt strategibetonat med tankeverksamhet involverat, men som alla välbalanserade spel även drivet av slumpen och oförutsägbarheten. Premissen att deltagarna rör sig i en herrgård för att alla vill vara den som tar livet av Doctor Lucky, är en traditionellt festlig såväl som engagerande sådan. Toppenspel.

Sen älskar man ju - i egenskap av kunskapstörstande tönt - förstås så gott som alla former av frågespel. Så dessa är också vitala i en spelsamling.

Så ja, eftersom sällskapsspel är bland det roligaste jag vet här i världen, tänker jag tipsa om sådana. Inte nödvändigtvis specifika, utan att leta upp dem som passar en själv och ha jättekul. Jättekul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar