fredag 14 juni 2013

Topp5-fredag #41: 10-talets politiska pop

Mikael Wiehe ska ha gjort det ganska korkade uttalandet att det inte är någon mer än typ han och nån enstaka mer som gör politisk musik nuförtiden. Han har aldrig hört talas om hiphop tror jag, eller de punkrörelser som ännu är i liv. Vidare har den politiska populärmusiken ändrat form, och präglas kanske snarare av politiska ställningstaganden än explicit uttalade texter. Många kvinnliga popmusiker jobbar på detta sätt, genom att vara just kvinnor och göra pop blir det ett ställningstagande i sig att lyssna på deras musik.

Men sen finns fortfarande politiskt musicerande farbröder, dessa får en lista i dag.

5. Magnus Ekelund & Stålet - Utan er

Magnus Ekelunds låtar är oftast inte politiskt explicita i sitt språk. Men det behövs inte heller. Det finns ett underliggande politiskt patos som inte går att ta miste på. Jag har även sett Ekelund spela och sjunga den sovjetiska nationalsången på scen under sina spelningar, så nånting finns nog där.

4. Parker Lewis - Över kilsbergen

Parker Lewis gör kanske snarare socialrealistisk än politiskt kritisk musik, men å andra sidan är väl sällan något så politiskt aspirerande som just de socialrealistiska skildringarna. Över kilsbergen är ett prima exempel på det.

3. Mattias Alkberg - Skända flaggan

Alkberg har alltid gjort politisk musik, nu senast med sin skiva Mattias Alkbergs Begravning. Det är en stark kritik främst mot kungahuset, både rolig och relevant.

2. Love Antell - Gatorna tillhör oss

I rakt nedåtgående led från 70-talets politiska musikscen kommer förstås Florence Valentin och då i synnerhet Love Antell. Det finns människor som menar att det politiska bara skulle vara en chimär, en påklistrad fasad för att göra en grej av sig själv. Personligen har jag dock väldigt svårt att inte se Antells texter och uttryck som något rakt igenom genuint och äkta.

1. Peter Morén - Vinstintressen

I Vinstintressen är Peter Morén mer konkret än vad Wiehe någonsin har varit i sitt låtskrivande. Låten talar rakt igenom för sig själv. Det är en stor sorg att allt alltid handlar om vinstintressen. Usch.

Lyssna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar