lördag 5 januari 2013

(försenad) Topp5-fredag #18: Sällskapsspel

På julafton delades det ut många sällskapsspel efter Kalle Anka-tittande, av dessa ska jag lista de fem bästa (jävligt bra), grattis till den som tar åt sig och skaffar bra spel efter det.

5. Oz Fluxx

Fluxx-spelen är dråpliga. Man vet aldrig vad som kommer hända och ännu mindre vid vilken tidpunkt de osagda händelserna ska äga rum. Vem som helst kan när som helst bli vinnare. En av våra spelomgångar tog slut efter under fem minuter (även om asken utlovar 10-40 minuters spel), och den längsta har nog varat upp mot en timme. Ovissheten och spelförutsättningarna som ständigt är i förändring gör att spelet aldrig blir detsamma mer än en gång. Simpelt och väldigt underhållande, helt enkelt.

4. Forbidden Island

Forbidden Island är något så annorlunda som ett samarbetsspel. De spelande utgör ett lag som spelar utan motståndare för att uppfylla spelets mål. I detta fall handlar det om att leta efter skatter och fly från den förbjudna ön innan den översvämmas och försvinner i havsdjupet. I och med att svårighetsgraden är anpassningsbar och det finns vissa variationer i vilka olika karaktärer som deltar i spelet finns ett skapligt stort återspelvärde. Framför allt häpnas jag smått över hur engagerande spelet är, mot slutet sitter man på helspänn och lättnaden respektive besvikelsen är inte helt ovidkommande, när spelet slutar.

3. Gloom

Om Tim Burton hade designat ett kortspel baserat på The Addams Family hade det kanske sett ut som nåt åt det här hållet. Gloom är på alla sätt förtjusande. Man spelar med en familj som man utsätter för hemska händelser samtidigt som man spelar kort för att motståndarnas familjemedlemmar ska bli lyckliga. När en hel familj är död så räknas poängen samman och den olyckligaste familjen vinner. Helt briljant, må jag säga.

2. Twin Peaks

Min bror gjorde något så fantastiskt som ett eget Twin Peaks-spel. I en alternativ berättelse har någon (annan än Laura Palmer) dött, och det går ut på att finna den skyldiga mördaren. Om man jämför med de flesta andra liknande spel jag spelat så framstår Twin Peaks som bättre avvägt och mer välutvecklat koncept. Cliffhanger-korten bjuder på både skratt och förfäran, och miljöerna och karaktärerna från serien är fenomenalt avbildade. Givetvis främst kul för den invigde, men även fulldugligt för den som aldrig sett ett avsnitt av serien. Strålande!

1. Ticket To Ride Europe

Ja, det rör sig om ett mångfaldigt prisbelönt spel, ett mycket välförtjänt sådant. En del spel är bara så smart utformade och lagom varierande att de kan spelas om och om igen i oändlighet. Ticket To Ride är ett sådant spel. Bygg järnvägar, få poäng och bli förbannad när det går åt skogen. Att jag spelat iPhone-versionen tre gånger mot AI bara idag säger väl en del kan tänkas. Mer kan ej skrivas för snart börjar nog nästa omgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar