lördag 23 februari 2013

Topp5-fredag #25: Wyclef

Det är ganska många veckor sen nu som jag senast gjorde en topp5-lista med musik, så nu fick det vara dags igen. Den senaste veckan har jag lyssnat massor på Wyclef i olika former, så fem favoriter utgör listan.

5. Man kan älska Sparklehorse finfina tolkning i oändlighet, men hur man än försöker kommer man ändå inte ifrån det faktum att Wyclefs version av I Wish You Were Here är helt oövervinnerlig. Vilken hjälte, så att säga. Pink Floyds original hör till världens bästa låtar, Wyclefs cover hör helt klart till världens bästa covers.

4. Är man tristast i världen om man utser mer än en av Wyclefs coverlåtar till hans bästa? Må i så fall så vara, för ack så bra The Fugees tolkning av The Delfonics gamla soulhit är.

3. Samarbetet med Kenny Rogers är uppenbart på spåret Pharaoe Monche när refräng samplas och upprepas i oändlighet. Men det är inte den enda kopplingen mellan countrylegenden och Wyclef, utan även refrängen från hans duett med Dolly Parton Island in the Stream förvaltas på bästa tänkbara sätt när han producerar sin radarpartner Pras debuthit Ghetto Supastar.

2. Vissa låtar kommer till en och släpper aldrig taget. Det är många år sen jag insåg storheten i My Love Is Your Love. Att en sådan supertalang som Whitney Houston fick den stora äran att spela in ett så utmärkt spåt, är så klart roligt, och det blir aldrig större än när man ser det för just var det är, enormt.

1. En av mina favoritfilmer är helt klart Hotel Rwanda (Terry George, 2004). Det är sällan som jag upplever samma enorma närvaro och känsla i en film. Soundtracket till filmen är ett av de allra bästa, och bidrar i allra högsta grad till att förmedla den känsla som filmen skildrar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar